ฮวก หรือลูกอ๊อด คือลูกกบลูกเขียดตอนยังน้อย คนอีสานนิยมกินเพราะมีรสชาดอร่อย คนอีสานนิยมนำมารับประทาน เฮ็ดกินได้หลายแนว บ่ว่าสิเป็นแกง อ่อม หรือว่าหมก คุณค่าทางอาหารกะหลายบ่ว่าสิเป็นแคลเซี่ยม โปรตีน ฯลฯ มื้อนี้ฅนภูไทสิอ่อมฮวกสู่กินเด้อ ยามนี้ฝนตกน้ำขังนำหนองนำไฮ่นากบกะมาวางไข่ แล้วกะเจริญเติบโตเป็นลูกอ๊อดหรือว่าฮวก
แกงฮวกใส่หน่อไม้ส้ม อาหารอีสานอีกชนิดหนึ่ง โดยนำลูกฮวก(ลูกอ๊อด) มาแกงใส่หน่อไม้ดอง